Кои са най-честите нежелани реакции и как да се справим с

...
Кои са най-честите нежелани реакции и как да се справим с
Коментари Харесай

Акад. Богдан Петрунов: Това ще мъчи хората до края на лятото

Кои са най-честите нежелани реакции и по какъв начин да се оправим с тях?

През летния сезон най-честите алергени са полените, насекомите, плесените, слънцето, мръсния въздух, както и някои сезонни плодове и зеленчуци.

" Алергията е типично точно заболяване. Това значи, че е болест на имунната система, която реагира по погрешен метод на най-различни фактори от околната среда. В резултата на тази " изкривена “ реакция в човешкия организъм се образуват характерни белтъци – така наречен антитела, които са в основата на алергичната реакция “, изяснява пред bTV акад. Богдан Петрунов.

Той изясни, че сенната хрема стартира с отделянето на прашеца във въздуха през март и април, само че продължава до края на август. През лятото най-често срещани са тревните полени, които основават проблеми на мнозина, посочи още ученият и добави към тревите също по този начин пелина, щира и лобода.

" Типичните прояви на сенната хрема са кихане, сърбеж на очите, изобилен носен секрет, зной, кашлица, сълзотечение, а от време на време и леко повишение на температурата. Възможно е това положение да прерасне и в бронхиална астма. А това изисква към този момент доста по-сериозно лекуване “, сподели още акад. Петрунов.

От думите му стана ясно също по този начин, че през лятото се усилват и случаите на ортикария вследствие на потреблението на рибни артикули. Това също е неприятно положение със сърбеж и обриви по кожата. Състоянието се утежнява при излагане на слънце.

" Не можем да приказваме за слънчева алергия. Тук става дума за обособяване в кожата на едно биологично интензивно вещество – хистамин, под влияние на слънчевите лъчи. В разследване на това се получава сърбеж и зачервяване на кожата. Но тук не става дума за алергия, тъй като нямаме имунен механизъм “, изясни още алергологът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР